COMUNICAT POST-EVENIMENT

Concluzia Congresului Profesiei de Auditor Financiar din România: Accelerarea digitalizării (favorizată de pandemie), noile posibilități cognitive și inteligența artificială conturează în mod decisiv profesia viitorului, în beneficiul societății.

  Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) a organizat în data de 29 Octombrie 2021, exclusiv on-line, cel de-al VII-lea Congres al Profesiei de Auditor Financiar din România. Tema Congresului a fost ,,Modernizarea profesiei de auditor financiar în contextul actualelor provocări globale’’.

 

  ,,A fost un interes foarte mare pentru acest Congres, atât la nivel național cât și internațional. Organizarea 100% în sistem on-line ne-a permis o participare puternică a decidenților în ceea ce privește profesia, la nivel internațional. Evenimentul a fost un maraton, la propriu: a durat mai mult de 8 ore, au fost mai mult de 250 de participanți permanent cu noi. Împreună cu ei, am încercat sa identificam soluții pentru provocările generate de pandemie pentru profesia noastră, iar concluzia este unanimă: digitalizarea accelerată la care ne-a forțat pandemia se dovedește în final valoare adăugată și va face parte din activitatea noastră din ce în ce mai mult și după pandemie. Atunci când vom reveni la un nou normal, acesta va fi ajustat față de perioada pre-pandemică prin tot ceea ce am întâmpinat și prin modul în care ne-am adaptat acestor vremuri fără precedent’’, a declarat Adrian Popescu, Președintele Camerei Auditorilor Financiari Din România.

 

  ,,Congresul nostru a transmis mesaje de încredere către auditori pentru a își desfășura activitatea. Organismul profesional este alături de ei în aceste vremuri excepționale. Le oferim încredere și curaj să meargă mai departe, în contextul unor provocări extreme care conturează exact acum profesia viitorului’’ a declarat Gheorghe Ialomițianu, Prim-vicepreședinte CAFR și Președinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România.

 

  ,,Și eu cred că este un moment de cumpănă, un moment de răscruce, în care trebuie să ne adunăm forțele pentru a găsi soluțiile ca să trecem peste aceste provocări. Este o perioadă foarte complicată în ceea ce privește competența la nivel general. Cred că e datoria noastră să colaborăm pentru ca aceste competențe să fie crescute, la nivel profesional și administrativ. Astfel de dezbateri aduc în prim-plan problemele de actualitate și găsesc soluții optime’’ a transmis participanților la eveniment Dan Manolescu, Președintele Camerei Consultanților Fiscali din România.

 

  Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economie din București a fost, de asemenea, alături de profesioniștii în audit: ,,La vremuri grele, delicate, așa cum sunt acestea, mesajul nostru, al Academiei de Studii Economice este de unitate. Să unim eforturile tuturor celor care trebuie pentru a pregăti specialiști în domeniul economic, pe piața muncii’’, a declarat Nicolae Istudor.

 

  Florin Toma, fostul Președinte al Accountancy Europe (organism profesional la nivel european care reprezintă mai mult de un milion de profesioniști din audit și contabilitate) arată că: ,,principiul de bază al oricărui auditor sau profesionist contabil este clar etica. Este ceea ce ne diferențiază de toate celelalte profesii. În mod justificat toată lumea este extrem de entuziastă de ceea ce numim colocvial, mașinării și de digitalizare, dar ce fac ele de fapt în ziua de astăzi, mai exact? Nu știu ce vor face mâine sau poimâine dar astăzi lucrează prin algoritmi în baza unor date istorice în principiu, care într-un mod extrem de eficient lansează și livrează analiză de date pe care să o utilizăm noi și afacerile în munca lor. Întrebarea care se pune în acest context este următoarea: sunt deciziile luate de acești algoritmi corecte? Sunt acești algoritmi într-adevăr obiectivi? Se poate spune că o mașinărie, un echipament ia o decizie etică la un anumit moment? Exact aici, după părerea mea, intervine rolul auditorului, care trebuie să echilibreze, să introducă în sistem, elementele acestea de echilibru, pentru că auditorul este exact cel antrenat să lucreze cu aceste concepte și principii. Intervenția profesionistului mi se pare crucială pentru ca tot sistemul digital să poate să lucreze cum trebuie’’

 

  ,,Nu doar impactul digitalizării și inteligenței artificiale au fost dezbătute la Congres. Ci și așa numita ,,sustenabilitate’’ a companiilor – care va intra în sfera de acțiuni a auditorilor la nivel global. În curând se va ajunge la un grad de importanță similar între asigurările oferite ,,părții de cifre’’, pe care eram noi obișnuiți să o auditam, respectiv raportul financiar și această componentă de sustenabilitate, adică impactul pe care îl au companiile asupra mediului și societății în ansamblu. Va fi prima asigurare publică de acest gen, pe care noi, auditorii, o vom oferi. Credem că această evoluție este critică și binevenită pentru piețele de capital, companiile publice, angajați, investitori și pentru toate părțile interesate’’, a adăugat Președintele CAFR, Adrian Popescu.

 

 

  În cadrul evenimentului, au transmis mesaje de susținere a profesiei cei mai importanți parteneri naționali și internaționali ai CAFR: Federația Internațională a Contabililor (IFAC), Accountancy Europe, Federația Europeană a Contabililor și Auditorilor pentru întreprinderile mici și mijlocii (EFAA), Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS), Ministerul Finanțelor Publice, Curtea de Conturi, Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR),  Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), Camera Consultanților Fiscali, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), Academia de Studii Economice din București, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Electorală Permanentă, Asociația Auditorilor Interni din România (AAIR) și ACCA.

 

  Camera Auditorilor Financiari din Romania este organismul profesional al auditorilor financiari și are peste 4500 de membri persoane fizice și mai mult de 1000 de membri persoane juridice – companii de audit. Profesia de auditor financiar există în Romania din anul 1999, odată cu înființarea Camerei. CAFR este membru cu drepturi depline în cele mai importante organizații profesionale la nivel internațional, precum Federația Internațională a Contabililor (IFAC), Accountancy Europe, Federația Europeană a Contabililor și Auditorilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (EFAA) și Proiectul Common Content.

Postat 03.11.2021