Mesajul Președintelui CAFR

Stimați colegi, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România,

 

Încrederea cu care mi-ați acordat voturile dumneavoastră mă onorează și mă obligă să depun toate eforturile, în calitate de Președinte al Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România, în vederea creșterii relevanței organismului nostru profesional și a calității serviciilor oferite auditorilor financiari.  

Pe parcursul istoriei sale, CAFR nu a încetat să se adapteze modificărilor legislative, cadrelor normative și să depășească provocările impuse de mediul financiar-contabil din România, ținând ștacheta sus prin asistența oferită membrilor, prin promovarea unor bune relații de cooperare cu colaboratorii și partenerii noștri de pe plan intern și internațional.

Vă asigur că mandatul meu de Președinte al Consiliului CAFR va fi caracterizat prin deschidere și dialog. Alături de colegii mei din Consiliu, vom căuta să aducem valoare adăugată profesiei de audit financiar din România, din perspectiva rolului social pe care auditorii financiari îl deservesc, prin raționamentul și scepticismul profesional de care dau dovadă și prin independența  și neutralitatea care îi caracterizează în toate activitățile desfășurate.  

Realitatea reformei digitale la care suntem martori ia forma unei adevărate revoluții, marcate prin intensitate, profunzime și ireversibilitate. Era digitală pe care o traversăm reflectă o modificare la nivelul întregii societăți, pe care auditorii financiari, membri CAFR nu o pot evita dar de pe urma căreia pot culege numeroase beneficii. A venit momentul în care membrii Camerei trebuie să devină ”profesioniști digitali”, care gestionează fluxuri de date electronice, compilează date și creează valoare adăugată pentru clienți prin furnizarea de servicii competente și eficiente.

Digitalizarea serviciilor oferite membrilor, extinderea pieței de audit prin identificarea oportunității unor noi servicii ce pot fi desfășurate de membrii CAFR și creșterea vizibilității profesiei de audit financiar din România se numără printre prioritățile mandatului meu.

Am convingerea că fundamentele Camerei Auditorilor Financiari din România sunt reprezentate de integritate, transparență, independență și calitate, iar pe parcursul existenței noastre nu am încetat să ne arătăm devotamentul față de aceste principii.

Privind înainte, dincolo de provocările impuse de pandemia COVID-19, suntem conștienți și determinați să ne urmărim țelurile și să trecem ”proba timpului”, astfel încât să rămânem o organizație cât mai vizibilă, percepută ca un partener de încredere de către utilizatorii serviciilor noastre.

Să ne pregătim pentru viitor împreună! Miza va fi capacitatea noastră colectivă de a pune în evidență profesia de auditor financiar, ținând cont de realitatea românească și racordându-ne la tendințele internaționale.

Vă invit să lucrăm împreună! Vă adresez o invitație la dialog! Vă propun să dăm dovadă de responsabilitate și creativitate, unindu-ne eforturile printr-un schimb constructiv și sincer de opinii, de sugestii, de acțiuni inițiate în sprijinul profesiei. Această invitație la colaborare nu este adresată doar membrilor Camerei Auditorilor Financiari din România ci și partenerilor noștri externi, a căror perspectivă este la fel de prețioasă.

Îmi exprim pe această cale disponibilitatea punerii bazelor unor relații de colaborare deschisă cu Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar, prin prisma numirii unei noi conduceri. Schimbarea de la nivelul ASPAAS poate aduce echilibrul și normalitatea între cele 2 organisme care trebuie să conlucreze în interesul profesiei și în beneficiul pieței de audit din România.

Am încredere în viitor și cred că suntem pregătiți să îmbrățișăm inovațiile care vor redefini, probabil, profesia de audit financiar în anii ce vor veni. În această perioadă, mai mult ca oricând, ascultăm nevoile și cerințele membrilor noștri, ne adaptăm și vom continua să o facem, poziționându-ne astfel încât să putem sprijini profesia să rămână relevantă în mediul de afaceri actual, atât de fluctuant și presărat de provocări.

 

Adrian Popescu,

Președinte CAFR