IFAC îndeamnă părțile interesate să se pregătească deja pentru standardele globale privind durabilitatea.

 Cum devin locale standardele globale?

 

Federația Internațională a Contabililor (IFAC) a publicat „cadrul pentru implementarea standardelor globale de durabilitate la nivel local” (framework for implementing global sustainability standards at the local level), concentrându-se pe abordarea elementelor de bază publicate în mai 2021. IFAC consideră că jurisdicțiile naționale trebuie să înceapă să examineze modul în care standardele globale pe care le adoptă Consiliul pentru standarde internaționale de durabilitate (ISSB) intenționează să se dezvolte, , astfel încât să existe o conformitate cu cerințele de raportare legate de durabilitate stabilite la nivel jurisdicțional.

Noul cadru IFAC examinează modul în care mecanismele existente deja în vigoare pentru adoptarea standardelor IFRS utilizate în raportarea financiară pot fi adecvate sau adaptate pentru raportarea legată de sustenabilitate. Alternativ, poate fi necesar un nou mecanism. IFAC își îndeamnă organizațiile membre să intre în legătură acum cu factorii de decizie locali cu privire la ce mecanisme (noi sau existente) pot fi utilizate pentru tranziția viitoarelor standarde globale în standarde locale – implementate și aplicate în jurisdicțiile din întreaga lume.

Ca răspuns la această inițiativă, materialul  a fost transmis spre analiză Grupului de lucru CAFR pentru raportarea informațiilor nefinanciare (NFI)/CSRD (Corporate Sustenability Reporting Direcive) învederea formulării punctelor de vedere / comentarii legate de abordarea acestui aspect.

De asemenea, CAFR a informat Ministerul Finanțelor Publice referitor la această inițiativă IFAC, cu disponibilitatea de colaborare în vederea elaborării unui cadru national convergent, atât cu Directiva Europeană , cât și cu recomandările IFAC. ..

Pentru a consulta cadrul emis de IFAC accesați următorul link.

 

Vă mulțumim,

Echipa CAFR

Postat 15.09.2021