Aproximativ 200.000 de companii falimentează în fiecare an în Europa, ceea ce duce la pierderi de 1,7 milioane de locuri de muncă. Criza COVID-19 în curs de desfășurare și recesiunea economică au agravat în mod excepțional situația, punând o presiune puternică fără precedent asupra întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) europene. Și ceea ce este mai rău ar putea fi încă în viitor, întrucât guvernele vor încheia în cele din urmă măsurile actuale de sprijin COVID.

 Pericolul financiar și insolvența sunt riscuri recurente pentru întreprinderile mici. Antreprenorii sunt experții în desfășurarea activității și gestionarea propriei afaceri. Dar este dificil mai ales pentru companiile mai mici să aloce resursele necesare pentru a verifica toate riscurile posibile cu care se confruntă afacerea lor. Contabilii și auditorii pot ajuta conducerea IMM-urilor să își îndeplinească responsabilitățile, să se asigure că afacerea este condusă într-un mod durabil și că situația financiară este în parametrii și nu indică probleme viitoare.

 Această publicație – parte a seriei de proiecte de gestionare a riscurilor IMM-urilor – prezintă unele dintre principalele riscuri de insolvență și provocările cu care se confruntă IMM-urile. Subliniază rolul pe care îl pot juca profesioniștii contabili în gestionarea și pregătirea pentru riscuri, identificând semnele importante pentru a își sfătui mai bine clienții de tip IMM. De asemenea, include două liste de verificare pentru a îi sprijini pe contabili în activitatea lor de atenuare a riscurilor de insolvență ale clienților lor.

Publicația poate fi găsită pe pagina Accountancy Europe

Postat 10.02.2020